Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?

Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Latince ismi periodontal hastalık diye geçen diş eti hastalıkları; diş etinde oluşan iltihap neden olmaktadır. Diş eti hastalıkları erken teşhis dönemini geçmiş ise bu iltihap diş etinden dişin yapısına kadar ilerleyip sonucunda ağzın kötü kokması, diş sallanmaları ve aşırı derecede çürümesine yol açar ki artık diş çektirmek kaçınılmaz olur. Bu nedenden dolayı erken teşhis oldukça önemlidir.
Diş Eti Hastalıkları nelerdir dersek; Gingivitis ve Periodontitis olmak üzere iki çeşittir. Periodontitis kendi içerisinde Kronik Periodontitis ve Agresif Periodontitis olmak üzere ikiye ayrılır.

Gingivitis; Diş eti hastalıklarının başlangıcı (basit diş eti hastalığı). Ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkar. Bu hastalık sadece diş eti yüzeyinde iltihap oluşmasıyla görülür. Diş eti hastalığının en önemli nedeni diş yüzeyinde yiyecek artıklarının birikmesiyle yapışkan ve renksiz diş plağı oluşturarak bakterilerin çoğalmasıdır.
Bunun haricinde hormonal dengesizliklerin olduğu dönemde de ( gebelik, menapoz ve puberte vb) bu rahatsızlıkların olduğu bilinmektedir. Gingivitis rahatsızlığının iyileşme süreci diş kontrollerini aksatmayıp düzenli olarak diş, ağız bakımı yapılmalıdır.

Periodontitis ; Gingivitis rahatsızlığında önlem almayıp ilerlemiş diş eti hastalığıdır. Bu hastalık diş etinden diş köküne, liflere ve dişin bağlamlarına bulaşan, diş ve dişeti bölgesinde haraba sebep olan bir hastalıktır. Klinik görüntüsü olarak pembemsi diş etlerinin renginin koyulaşması, diş etinin oldukça hassas olması ve şişlikler görülmesidir. Radyografide ise kemik yapısının bozulduğu görülmektedir. Bu şekilde tabir edilen hastalık kronik periodontitis olarak anılır.

Agresif Periodontitis, kronik Periodontitisten daha ileri son safha diye adlandırılır. Bu son safha hastalık erken yaşlarda diş kaybına kadar ilerler. Bu hastalıkta diş lifleri ve kemik hasar gördüğünden dişlerde sallanma ve son olarak dişi çektirmek zorunda bırakır. Bu hastalığın ilerlemesi ve tedaviye cevap vermemesi durumunda çekilen dişin yerine implant ve diş protezi uygulamaları da çok güç olmaktadır.

Diş eti hastalıklarının belirtileri; ilk olarak dişlerimizi fırçalarken diş eti kanamasının olması ilk belirtidir. Sağlıklı diş etinin kanaması olmaz. Normal diş eti rengi pembemsidir, eğer bu renk dışında özellikle kırmızı ve mora doğru bir renk almış ise ve şişmeler var ise bu da diş eti hastalıklarının belirtileridir.

Ayrıca diş eti diş köküne doğru çekilmiş, diş eti kenarlarında siyahlaşma ve hassaslaşmış ise bir belirti daha doğuyor. Diş eti hastalıklarına bağlı olarak dişlerin uzaması, iki diş arasının açılması, diş ve diş eti arasından iltihap gelmesi, ağızda devamlı kötü koku olması diş eti hastalıklarının belirtileridir. Bu gibi durumlarda gecikmeden hemen bir Diş Hekimine başvurun.