Hışmet Ne Demek ?

Simge

New member
HIKÂYENİN BAŞLANGICI: “Hışmet” Nedir?

Selam dostlar,

Geçen akşam kahvede otururken ilginç bir sohbetin içine düştüm. Konu dönüp dolaştı, hiç beklemediğim bir kelimeye geldi: “Hışmet.” Masada oturanlardan biri, “Ya arkadaş, hışmet ne demek?” diye sordu. Bir anda herkes farklı bir açıklama yapmaya başladı. İşte o an, bu kelimenin sadece anlamını değil, insanlar arasındaki bakış açılarını da ortaya çıkaran bir hikâyenin kapısı aralandı.

---

ERKEKLERİN MASASI: ÇÖZÜM ARAYIŞI

Masadaki erkekler olaya her zamanki gibi stratejik yaklaştı.

- Ali hemen çözüm odaklıydı: “Abi mesele basit, TDK sözlüğüne bakarız, biter.”

- Mehmet ise stratejik düşünüyordu: “Durun, önce kökenine bakalım. Bu kelime eski Türkçe’den mi geliyor, yoksa Arapça mı?”

- Murat da işi pratiğe vurdu: “Benim dedem hep ‘hışmet etmek’ derdi, yani çalışmak, hizmet etmek gibi bir şey.”

Erkeklerin ortak noktası belliydi: Sorunu çöz, bilgiye ulaş, net bir sonuç çıkar. Onlara göre mesele, verilerle kapanmalıydı.

---

KADINLARIN KÖŞESİ: EMPATİ VE HİS

Masada kadınlar da vardı ve onların yaklaşımı daha farklıydı.

- Elif, kelimeyi duyunca gülümsedi: “Benim babaannem bu kelimeyi kullanırdı. ‘Hışmet’ derken sanki içinde bir sıcaklık vardı. Yani sadece hizmet etmek değil, gönülden yardım etmek gibi.”

- Ayşe ekledi: “Evet, birine hışmet etmek, ona sadece iş yapmak değil; değer vermek, yanında olmak demekti.”

- Zeynep ise daha ilişkisel bir örnek verdi: “Bizim köyde düğünlerde kadınlar hep ‘hışmet’ yapardı. Yani sofrayı kurar, misafirlere koşar. Ama bu sadece görev değil, gönül işiydi.”

Kadınların bakışı, kelimeye daha duygusal bir katman ekliyordu. Onlara göre “hışmet”, insanı insana bağlayan bir ilişki, bir samimiyet göstergesiydi.

---

HIKÂYENİN DEVAMI: ANLAMIN PEŞİNDE

Sohbet derinleştikçe herkes kendi örneğini anlatmaya başladı.

Ali’nin stratejik zihni, “Bunu netleştirmek lazım” diyordu. İnternetten hızlıca bir araştırma yaptı: “Bakın işte burada yazıyor, hışmet = hizmet, yani yardım, iş görmek.”

Ama kadınlar itiraz etti: “Tamam, sözlük öyle diyor ama bizim için hışmetin içinde emek var, sevgi var. Sadece bir iş değil bu.”

İşte o anda masada iki farklı bakış açısı çarpıştı:

- Erkeklerin netlik arayan çözümcü dünyası,

- Kadınların gönül ve anlam dolu dünyası.

---

GEÇMİŞTEN BİR HIKÂYE: DEDEMİN “HISMETİ”

Ben de dayanamadım, kendi hikâyemi anlattım. Dedem köyde yaşarken, komşular arasında yardımlaşma çok yaygındı. Bir gün tarlada büyük bir iş vardı. Dedem herkesi çağırmış ve “Gelip bana bir hışmet edin” demişti.

O gün köyden kadınlar da erkekler de gelip çalışmış. Erkekler sabanla toprağı sürmüş, kadınlar yemek yapmış, çocuklara bakmış. Sonunda dedem oturmuş, elini açıp şunu söylemiş:

“Bu hışmet bana değil, birbirimize yaptığımızdır.”

İşte o gün, ben bu kelimenin sadece “hizmet” olmadığını, bir dayanışma ruhunu da taşıdığını anlamıştım.

---

MİZAHİ ANLAR: HISMETİN GÜLÜMSETEN YÜZÜ

Tabii işin komik tarafı da vardı.

- Bir gün mahallede bir genç, sevgilisine hava atmak için “Ben sana her zaman hışmet ederim” demiş. Kız da cevaplamış: “Benim bulaşıklar var, başla bakalım.”

- Başka bir arkadaşım, patronuna “Size hışmet etmeye hazırım” deyince, ofiste herkes kahkaha atmış. Çünkü kelime kulağa hem ciddi hem de biraz eski moda geliyor.

Böylece hışmet, sadece anlamıyla değil, mizahi yanıyla da sohbetlerimizin parçası oldu.

---

FORUM TARTIŞMASINA DAVET

Şimdi sizlere birkaç soru bırakıyorum:

- Sizce “hışmet” kelimesi sadece “hizmet” midir, yoksa içinde başka duygular da barındırır mı?

- Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımı mı daha ikna edici, yoksa kadınların empatik yorumları mı daha yakın geliyor size?

- Günlük hayatınızda hâlâ “hışmet” kelimesini kullanan birini tanıyor musunuz? Bu kelime size nasıl hissettiriyor?

---

SONUÇ: HISMETİN BİZE ANLATTIKLARI

“Hışmet” kelimesi bize sadece eski bir sözcüğü değil, toplumun farklı bakış açılarını da gösteriyor. Erkekler için bu kelime, net tanımlara indirgenebilecek bir bilgi meselesi. Kadınlar içinse, bağ kurmanın, duygusal emeğin ve gönüllü yardımlaşmanın sembolü.

Aslında bu iki yaklaşım birleşince kelimenin gerçek zenginliği ortaya çıkıyor: Hem pratik hem de duygusal, hem stratejik hem de samimi.

Belki de hışmet, sadece “yardım” değil; insanın insana dokunma biçimidir.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Sizce hışmet sözcüğü hangi duyguyu, hangi anıyı çağrıştırıyor? Gelin, forumda bu hikâyeyi birlikte büyütelim.