Kalender Çocuk Ne Demek ?

Vechiye

Global Mod
Global Mod
Kalender Cocuk Nedir?

Kalender cocuklar, genellikle sokaklarda veya mahallelerde serbestce dolasan, genc yasta olan ve genellikle okuldan kacan veya okula gitmeyen cocuklara verilen bir isimdir. Bu terim, Turkce'de yaygn olarak kullanlan bir ifadedir ve genellikle olumsuz bir anlam tasr. Kalender cocuklar, ailelerinin denetimi altnda olmayan, sokaklarda kendi baslarna dolasan veya belirsiz bir sekilde zaman geciren cocuklar tanmlamak icin kullanlr. Bu durum, cocuklarn egitimden, aile desteginden ve diger temel ihtiyaclardan yoksun brakldg anlamna gelebilir.

Kalender cocuklar, genellikle sosyal ve ekonomik zorluklarla mucadele eden ailelerden gelirler. Ailelerinin maddi skntlar veya diger sorunlar nedeniyle egitim ve diger temel ihtiyaclardan mahrum kalms olabilirler. Bu cocuklar, sokaklarda zaman gecirerek ya da is bulmaya calsarak aile ekonomisine katkda bulunmaya calsabilirler. Ancak, bu durum genellikle cocuklarn egitimlerini ve genel refahlarn olumsuz yonde etkiler.

Kalender Cocuklarn Ozellikleri

Kalender cocuklarn baz ortak ozellikleri vardr. Bunlar arasnda sunlar bulunur:

1. Okula Gitmeme veya Okuldan Kacma: Kalender cocuklar genellikle okula gitmekten kacnrlar veya okulu terk ederler. Bu durum, genellikle aile basks, ekonomik zorluklar veya kisisel tercihler gibi cesitli nedenlerden kaynaklanabilir.

2. Sokaklarda Zaman Gecirme: Bu cocuklar genellikle sokaklarda veya kamusal alanlarda zaman gecirirler. Arkadaslaryla taklarak veya belirsiz bir sekilde vakit gecirerek, sokaklarda kendi baslarna dolasrlar.

3. Aile Kontrolunden Uzaklk: Kalender cocuklar genellikle ailelerinin denetimi altnda degildirler. Aileleriyle iletisimleri zayf olabilir veya tamamen kopuk olabilir.

4. Ekonomik Zorluklarla Mucadele: Bu cocuklar genellikle ailelerinin yasadg ekonomik zorluklarla mucadele ederler. Bu nedenle, kendi kendilerine bakmak veya aile ekonomisine katkda bulunmak zorunda kalabilirler.

5. Risk Altnda Olma: Sokaklarda veya belirsiz ortamlarda zaman gecirmek, kalender cocuklar cesitli risklere maruz brakabilir. Madde kullanm, sucla iliskilendirilme veya diger zararl davranslar bu riskler arasnda yer alabilir.

Kalender Cocuklarn Nedenleri

Kalender cocuklarn ortaya ckmasna yol acan cesitli nedenler vardr. Bu nedenler, genellikle sosyal, ekonomik ve ailevi faktorlerle iliskilidir. Baz yaygn nedenler sunlardr:

1. Ekonomik Zorluklar: Ailelerin yasadg maddi skntlar, cocuklarn egitim ve diger temel ihtiyaclarndan yoksun kalmasna neden olabilir. Bu durumda cocuklar, ailelerine maddi destek saglamak icin calsmak zorunda kalabilirler.

2. Aile Sorunlar: Aile ici sorunlar, cocuklarn aile ortamndan uzaklasmasna veya aile kontrolunden kacmasna neden olabilir. Siddet, istismar, bosanma veya aile ici catsmalar gibi faktorler, cocuklarn sokaklara yonelmesine yol acabilir.

3. Egitim Sistemi Sorunlar: Baz cocuklar, egitim sistemiyle ilgili sorunlar nedeniyle okula devam etmeyi reddedebilirler. Bu sorunlar, okul zorbalg, egitim kalitesinin dusuklugu veya cocuklarn ogrenme ihtiyaclarnn karslanmamas gibi cesitli faktorlerden kaynaklanabilir.

4. Toplumsal Basklar: Baz toplumsal normlar veya beklentiler, cocuklarn sokaklara yonelmesine neden olabilir. Ornegin, cinsiyet rolleri veya aile beklentileri, cocuklarn belirli davranslar sergilemelerini tesvik edebilir veya engelleyebilir.

5. Madde Kullanm ve Bagmllk: Madde kullanm veya bagmllk, cocuklarn sokaklarda zaman gecirmesine ve kontrolden ckmasna neden olabilir. Bu durum, cocuklarn aileleriyle iletisimlerini zayflatabilir ve genel refahlarn olumsuz yonde etkileyebilir.

Kalender Cocuklarn Etkileri

Kalender cocuklarn varlg, hem bireyler hem de toplumlar uzerinde cesitli etkilere sahiptir. Bu etkiler, genellikle olumsuz sonuc