Mehmet Koca Mavera Kimdir ?

Deniz

New member
iturn0image0Mehmet Koca, 1965 yılında Afyon'un Bolvadin ilçesinde doğmuş, endüstri mühendisliği formasyonuna sahip bir sivil toplum lideri ve iş insanıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi Sakarya Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 1986 yılında mezun olduktan sonra, Ülker ve Albaraka Türk gibi önemli kuruluşlarda çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kariyerinde, özellikle gıda, tarım ve enerji sektörlerinde üst düzey yöneticilik yaparak, Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunmuştur. Ancak, profesyonel yaşamının yanı sıra, sosyal sorumluluk projeleri ve sivil toplum kuruluşlarındaki aktif rolüyle de tanınmaktadır.

1991 yılında kurduğu Giz Ajans ile İslam tarihi, temel kavramlar ve güncel meselelere yönelik yayınlar üreterek, Anadolu'nun dört bir yanına ulaşan çalışmalara öncülük etmiştir. 1994 yılında Türkiye'nin ilk özel radyolarından biri olan Günışığı FM'i kurarak medya alanında da aktif bir rol üstlenmiştir. 28 Şubat sürecinde MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almış ve bu dönemde birçok zorluğa rağmen hizmet etmeye devam etmiştir. 2003 yılında Türkiye Gübre Fabrikaları T.A.Ş.'de genel müdürlük görevini üstlenmiş ve gıda, tarım ve enerji alanlarında geniş bir etki alanına sahip projelere liderlik etmiştir.

2013 yılında İstanbul Üsküdar'da kurduğu Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı ile sosyal sorumluluk projelerine öncülük etmiştir. Bu vakıf, eğitim ve kültür alanlarında faaliyetler yürütmekte olup, özellikle gençlere yönelik programlar ve projeler geliştirmektedir. Vakfın bünyesinde, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu etkinliklerde Kur'an meal ve tefsiri, İslam tarihi ve yakın tarih gibi konular ele alınmaktadır. Vakfın İstanbul Çamlıca'daki Kültür Merkezi, 100 kişilik çok amaçlı salonu, 4 adet çalışma salonu, kütüphane, mescit ve dinlenme salonu gibi olanaklarla hizmet vermektedir. Ayrıca, Bağlarbaşı Kız Öğrenci Konukevi de vakfın bünyesinde faaliyet göstermektedir.

Mehmet Koca, aynı zamanda Karzı Hasen Vakfı'nın Kurucu Mütevelli Heyet Başkanıdır. Bu vakıf, evlenmek isteyen ancak ekonomik zorluklar yaşayan gençlere faizsiz borç imkânı sunarak, aile birliğinin güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır. Vakfın kuruluş amacı, İslam'ın özleştirdiği "güzel borç" anlayışını hayata geçirmek ve gençlerin evliliklerini kolaylaştırmaktır. Karzı Hasen Vakfı, aynı zamanda Genç Yuva Kooperatifi ile iş birliği yaparak, gençlerin evlilik öncesi ve sonrası ihtiyaçlarına yönelik çeşitli destekler sunmaktadır.

Mehmet Koca'nın sivil toplum alanındaki diğer görevleri arasında, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeliği, İGİAD Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği ve UTESAV Mütevelli Üyeliği bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli firmalara bağımsız yönetim kurulu üyeliği ve danışmanlık hizmetleri de sunmaktadır. Evli ve dört çocuk babası olan Koca, yaşamını hem profesyonel hem de gönüllü çalışmalarla şekillendirmiştir.

Mehmet Koca'nın liderliğindeki Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı, sadece eğitim ve kültür alanlarında değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde de önemli bir rol oynamaktadır. Vakfın düzenlediği Mavera Ödülleri, gençlerin edebiyat alanındaki başarılarını ödüllendirerek, kültürel üretimin teşvik edilmesine katkı sağlamaktadır. Bu ödüller, deneme, hikâye ve şiir dallarında düzenlenmekte olup, gençlerin düşünsel ve yaratıcı potansiyellerini ortaya koymalarına olanak tanımaktadır.

Mehmet Koca'nın vizyonu, sadece bireysel başarılarıyla değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilinciyle de şekillenmiştir. Gerek Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı, gerekse Karzı Hasen Vakfı gibi kuruluşlarla, toplumsal sorunlara duyarlı, çözüm odaklı ve sürdürülebilir projeler geliştirmektedir. Bu projeler, gençlerin eğitimine, aile yapısının güçlendirilmesine ve toplumsal dayanışmanın artırılmasına yönelik önemli adımlar atmaktadır.

Sonuç olarak, Mehmet Koca, sadece bir iş insanı değil, aynı zamanda toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eden bir liderdir. Sivil toplum kuruluşlarındaki aktif rolü, gençlere yönelik projeleri ve toplumsal sorunlara duyarlı yaklaşımıyla, Türkiye'nin sosyal ve kültürel gelişimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Onun yaşamı ve çalışmaları, bireysel başarıların ötesinde, toplumsal faydayı gözeten bir liderlik anlayışının örneğidir.