Otobiyografide hangi anlatım biçimi kullanılır ?

Deniz

New member
Otobiyografide Hangi Anlatım Biçimi Kullanılır? Gerçek Hayattan Bir Yazı Sanatı Okuması

Otobiyografi dediğimiz şey aslında neyin anlatımıdır?

Otobiyografi, en basit haliyle insanın kendi hayatını yazıya dökmesidir. Ama mesele sadece “ben şunu yaşadım, bunu yaptım” demek değildir. Asıl önemli olan, bu hayatın nasıl anlatıldığıdır. Çünkü aynı hayat hikâyesi, farklı anlatım biçimleriyle bambaşka bir etki yaratabilir.

İşte bu noktada “hangi anlatım biçimi kullanılır?” sorusu devreye girer. Otobiyografide temel olarak **açıklayıcı anlatım** ve **öyküleyici anlatım** birlikte kullanılır. Ama bu iki anlatım biçimi kuru bir ders bilgisi gibi değil; hayatın akışı içinde iç içe geçmiş şekilde karşımıza çıkar.

Bir esnafın dükkânında yaşadığı günü anlatmasıyla, bir sanatçının çocukluğunu yazması arasında aslında teknik olarak benzer bir yapı vardır: olaylar anlatılır, gerekirse açıklanır, bazen de yorum katılır. Ama anlatım biçimi değiştikçe metnin ruhu da değişir.

Öyküleyici anlatım: hayatın akışı, zamanın kendisi

Otobiyografinin bel kemiği çoğu zaman öyküleyici anlatımdır. Çünkü insan hayatı zaten bir olaylar zinciridir. Doğarsınız, büyürsünüz, bir şeyler yaşarsınız, kararlar alırsınız, hatalar yaparsınız.

Öyküleyici anlatım burada devreye girer ve bu zinciri okuyucuya “yaşanıyormuş gibi” aktarır. Yani olaylar bir sıraya konur: ne oldu, ne zaman oldu, nasıl gelişti?

Mesela biri kendi hayatını anlatırken şöyle bir yapı kurar:

“Çocukken mahallede küçük bir bakkaldan alışveriş yapmaya başladım. Sonra yaz tatillerinde orada çalıştım. Derken işi öğrendim ve kendi dükkânımı açtım.”

Bu anlatımda bir akış vardır. Okuyucu sadece bilgi almaz; bir sürecin içine girer. Otobiyografinin güçlü yanı da budur zaten: hayatı “film gibi” izletmek.

Günlük hayatta da bu anlatım biçimini çok kullanırız aslında. Bir arkadaşınıza “nasıl başladın bu işe?” diye sorduğunuzda, size olayları sırayla anlatır. Bu, doğal öyküleyici anlatımdır.

Açıklayıcı anlatım: hayatın arka planını kurmak

Sadece olayları anlatmak yetmez. Çünkü otobiyografi aynı zamanda bir anlam kurma işidir. İşte burada açıklayıcı anlatım devreye girer.

Açıklayıcı anlatım, bir şeyin neden olduğunu, nasıl işlediğini veya ne anlama geldiğini anlatır. Otobiyografide bu, kişinin kendi hayatına dönüp bakmasıyla ortaya çıkar.

Örneğin biri şöyle diyebilir:

“Babamın mesleği nedeniyle küçük yaşta ticaretin içine girdim. Bu durum bana erken yaşta sorumluluk bilinci kazandırdı.”

Burada artık olay anlatımı değil, yorum ve açıklama vardır. Yani sadece “ne oldu” değil, “neden önemliydi” sorusu cevaplanır.

Günlük hayatta da bu çok tanıdıktır. Bir esnaf düşünün; sadece “dükkan açtım” demez. Genelde devam eder: “O dönem ekonomik olarak zor bir süreçti, ama o şartlarda ayakta kalmayı öğrendim.” İşte bu açıklayıcı anlatımdır.

Otobiyografide iki anlatım biçimi neden birlikte kullanılır?

Burada önemli bir nokta var: Otobiyografi tek tip anlatım istemez. Çünkü insan hayatı tek çizgide ilerlemez.

Sadece öyküleyici anlatım kullanırsanız metin bir noktadan sonra “anılar dizisi” gibi olur. Sadece açıklayıcı anlatım kullanırsanız da metin ders kitabı gibi soğur.

Bu yüzden otobiyografide ikisi birlikte çalışır:

* Öyküleyici anlatım olayları taşır

* Açıklayıcı anlatım olaylara anlam verir

Birini arabaya benzetirsek, diğeri direksiyon gibidir. Biri olmadan diğeri eksik kalır.

Mesela biri kendi eğitim hayatını anlatırken önce “şu okula gittim, şu yıllarda çalıştım” der (öyküleme), sonra “bu süreç bana disiplin kazandırdı” diye ekler (açıklama). Böylece metin hem akıcı olur hem de anlam kazanır.

Gerçek hayatta karşılığı: sosyal medya çağında otobiyografi

Bugün insanlar farkında olmadan küçük otobiyografiler yazıyor aslında. LinkedIn profilleri, kişisel bloglar, hatta sosyal medyada paylaşılan “hikâyeler” bile bunun parçaları.

Ama burada da aynı kural geçerli: sadece olay yazmak ya da sadece yorum yapmak yeterli olmuyor.

Örneğin biri iş deneyimini şöyle anlatabilir:

“Şu firmada çalıştım, sonra ayrıldım.”

Bu sadece öyküleyici ama eksik.

Bir başkası şöyle yazabilir:

“Bu deneyim bana kriz yönetimini öğretti ve ekip çalışmasının önemini gösterdi.”

Bu açıklayıcı ama olaydan kopuk.

En etkili olan ise ikisinin birleşimidir:

“Şu firmada çalıştığım dönemde yoğun bir proje süreci yaşadım (öyküleme). Bu süreç bana kriz anlarında hızlı karar almayı öğretti (açıklama).”

İşte otobiyografi yazım mantığı tam olarak budur.

Anlatım biçiminin metnin karakterini belirlemesi

Otobiyografide kullanılan anlatım biçimi, aslında yazarın kendini nasıl görmek istediğini de gösterir.

Sadece olayları anlatan biri daha “nötr” bir karakter çizer. Daha çok açıklama yapan biri ise düşünsel tarafını öne çıkarır.

Bu yüzden iyi yazılmış bir otobiyografi, sadece hayat hikâyesi değildir; aynı zamanda bir bakış açısıdır.

Bir kişi kendi hayatını anlatırken şunu da yapar: bazı olayları uzatır, bazılarını kısaltır, bazılarına anlam yükler. Bu seçimlerin hepsi anlatım biçimiyle bağlantılıdır.

Yani otobiyografi, “olanı anlatmak” kadar “nasıl görüldüğünü göstermek” işidir.

Küçük ama önemli bir detay: dilin doğallığı

Otobiyografi yazarken anlatım biçimi kadar önemli bir şey daha vardır: dilin doğallığı.

Çok süslü, yapay bir dil kullanıldığında metin gerçeklik hissini kaybeder. Fazla basit olduğunda ise derinlik kaybolur. Bu yüzden anlatım biçimleri dengeli kullanılmalıdır.

Öyküleyici anlatım dili canlı tutar, açıklayıcı anlatım ise metni olgunlaştırır. İkisi birlikte olduğunda ortaya hem okunabilir hem de düşündürücü bir metin çıkar.

Sonuç: Otobiyografi bir anlatım tekniği değil, bir denge işidir

Otobiyografide kullanılan temel anlatım biçimleri öyküleyici ve açıklayıcı anlatımdır. Ancak mesele sadece bunları bilmek değil, onları doğru yerde kullanabilmektir.

Hayatın akışını anlatan kısım öyküleyici anlatımdır, bu akışa anlam katan kısım ise açıklayıcı anlatımdır. İkisi birlikte kullanıldığında ortaya sadece bir “hayat hikâyesi” değil, aynı zamanda düşünülmüş, olgunlaştırılmış bir anlatı çıkar.

Bu yüzden otobiyografi yazmak aslında biraz da kendi hayatına dışarıdan bakabilme becerisidir. Ve bu beceri, sadece yazıda değil, hayata bakışta da fark yaratır.