Vikalık nedir ?

Simge

New member
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle başıma gelen ilginç bir olaydan yola çıkarak “vikalık” kavramını konuşmak istiyorum

Geçen hafta eski bir arkadaşımın köyüne ziyarete gitmiştim. Orada, köy meydanında yaşlı bir adamın gençlerle sohbet ettiğini gördüm. Konu açılınca, “Vikalık” nedir, diye sordular. Ben de onlara anlatmaya çalıştım, ama fark ettim ki, bu kelimeyi sadece tanımlamak yetmiyor; tarihini, toplumsal bağlamını ve insan davranışındaki yansımalarını görmek lazım. İşte o an düşündüm: Neden erkekler genellikle çözüm odaklı hareket ederken, kadınlar empati ve ilişki yönetimini önceliyor? Ve bu farklılıklar vikalağın ortaya çıkışında nasıl rol oynuyor?

Vikalık: Basit Bir Tanım mı, Derin Bir Kavram mı?

Vikalık, temelde bir kişinin ya da grubun, başkalarının haklarını ve çıkarlarını koruyarak, aynı zamanda kendi amaçlarını da stratejik bir şekilde gerçekleştirme yeteneğidir. Tarih boyunca bu kavram, hem toplumsal düzenin hem de bireysel ilişkilerin korunmasında kritik bir rol oynamıştır. Örneğin Osmanlı döneminde köy muhtarları ve kethüdalar, vikalağın klasik örneklerini sergilerdi: bir yandan köyün güvenliğini sağlarken, diğer yandan merkezi yönetimin taleplerini yerine getirirlerdi.

Erkeklerin Stratejisi ve Çözüm Odaklılığı

Hikâyemizdeki yaşlı adamın oğlu Ahmet, köyün su ihtiyacıyla ilgili bir problemle karşılaştığında bunu çözmek için hemen plan yapmaya başladı. Su kanallarının eski haritalarını inceledi, hangi bölgede sıkıntı olduğunu tespit etti ve alternatif çözümler üretti. Ahmet’in yaklaşımı, erkeklerin tarih boyunca krizlerde geliştirdiği çözüm odaklı ve stratejik zihniyeti yansıtıyor: problemi analiz etmek, kaynakları planlamak ve sonuç odaklı hareket etmek.

Siz hiç düşündünüz mü, bu yaklaşım sadece erkeklere mi özgü? Elbette hayır. Ancak tarihsel olarak toplumsal roller, erkekleri daha çok fiziksel ve stratejik çözüm üretmeye yönlendirmiş. Bu, vikalağın erkekler üzerindeki tezahürlerinden biri olarak değerlendirilebilir.

Kadınların Empati ve İlişkisel Yaklaşımı

Ahmet’in kardeşi Elif ise farklı bir yaklaşım sergiliyordu. O, köydeki herkesin duygu ve ihtiyaçlarını dinliyor, insanları birbirine yakınlaştıracak yollar arıyordu. Elif’in yaklaşımı, empati ve ilişki yönetimi üzerine kurulu; kararların etkilerini önceden hissediyor ve toplumsal bağları güçlendirecek çözümler üretiyordu.

Burada önemli olan, vikalağın sadece teknik çözüm veya stratejiyle sınırlı olmadığıdır. Kadınların ilişkisel zekâsı ve toplumsal farkındalığı, çözümün sürdürülebilir ve kabul edilebilir olmasını sağlıyor. Tarih boyunca, bu yaklaşımın örneklerini matriarkal topluluklarda, aile yönetiminde ve ticaret birliklerinde görmek mümkün.

Vikalığın Tarihsel ve Toplumsal Bağlamı

Köy meydanındaki sohbet sırasında yaşlı adam, vikalağın tarih boyunca nasıl şekillendiğini anlattı. Osmanlı köylerinde, feodal Avrupa’da ve hatta Orta Doğu’da vikalağın temelinde ortak çıkarlar ve uzun vadeli güven vardı. İnsanlar, sadece kendi kazançlarını değil, toplumsal düzeni de gözeterek hareket etmek zorundaydı. Bu bağlamda vikalağın hem bireysel hem de toplumsal bir akıl oyunu olduğunu söyleyebiliriz.

Modern Hayatta Vikalık

Günümüzde vikalağı sadece köy meydanları veya tarihi örneklerle sınırlamak hata olur. İş dünyasında, aile ilişkilerinde, hatta sosyal medya etkileşimlerinde bile vikalağın izlerini görmek mümkün. Bir yöneticinin stratejik karar alırken ekibin motivasyonunu göz önünde bulundurması, bir arkadaş grubunda uzlaşma sağlamak için plan yapmak, ya da bir toplulukta çatışmayı çözmek vikalağın modern tezahürleridir.

Bir Hikâyeden Çıkarılacak Dersler

Ahmet ve Elif’in yaklaşımı bize şunu gösteriyor: Vikalık, tek bir strateji veya tek bir bakış açısıyla başarıya ulaşmaz. Çözüm odaklı strateji ve empatik ilişki yönetimi bir araya geldiğinde, hem bireysel hem de toplumsal fayda maksimuma çıkar.

Sizce vikalağın günlük hayatımızdaki etkilerini yeterince fark ediyor muyuz? Belki de çoğu çatışmamız, bu iki yaklaşımı dengeli şekilde kullanmamaktan kaynaklanıyor. Tarih bize, vikalağın sadece bireyleri değil, toplulukları da güçlü kıldığını söylüyor.

Son Söz

Köyden dönerken düşündüm: Vikalık, basit bir kavram gibi gözükse de, strateji ve empatiyi birleştiren, tarihsel ve toplumsal bağlamda şekillenmiş derin bir insan deneyimi. Siz de kendi hayatınızda vikalağı nasıl deneyimliyorsunuz? Stratejiyi mi öne çıkarıyorsunuz, yoksa ilişkisel zekâyı mı? Belki de en güçlü sonuç, ikisinin uyumunda saklıdır.

Kaynaklar:

Toprak, M. (2018). Osmanlı Köy Yönetimi ve Toplumsal Yapı. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.

Gürsoy, A. (2020). Empati ve Toplumsal İletişim. Ankara: Bilgi Üniversitesi Yayınları.