Yalan türü nedir ?

Burak

New member
Yalan Türleri: Herkesin Biraz Yalancı Olmaya Hakkı Var mı?

Selam forumdaşlar,

Bugün, çok eğlenceli bir konuyu ele alacağız: Yalan türleri! Yalan, kimine göre zararsız bir beyaz yalan, kimine göre ise koca bir hikaye… Hepimiz hayatımızın bir döneminde bir şekilde yalana başvurmuşuzdur. Ama bir sorum var: “Sizce hangi yalan türü en yaratıcı?” Bu yazıyı yazarken, bir yandan sizi gülümsetmek, bir yandan da yalanın inceliklerini mizahi bir şekilde tartışmak istiyorum. Tabii, hiçbirimiz masum değiliz, değil mi? Hadi gelin, yalan türlerine birlikte bakalım ve bakalım hangimiz daha büyük yalancıyız! :)

1. Beyaz Yalan: "Hayır, Dönmene Gerek Yok!"

İlk sırada, toplumun en zararsız yalanı olan beyaz yalan var. Beyaz yalan, herkesin kolayca başvurduğu, kimseye zarar vermeyen, çoğu zaman karşınızdakinin duygularını korumak için söylediğiniz minik bir yalandır. Mesela, “Hayır, hiç yağmur yağmıyor, ama seni arabanın kapısına bırakmak için koşarak gelirken saçımın ıslanmasını engelleyecek güç bende yok!” şeklinde bir örnek verebiliriz. İşte bu tip yalanlar, kadınların “Biraz empatiklik, ya? Kendini kötü hissettirme!” diye düşündüğü anlarda ortaya çıkar.

Ama erkekler, beyaz yalanları genellikle çözüm odaklı kullanır. Yani, “Seninle gerçekten görüşmeye gelmedim çünkü zamanım yoktu, ama asıl mesele aslında seni seviyorum ve bu yüzden üzülmeni istemiyorum” gibi cümleler erkeklerin becerisi olabilir. Gerçekten de çözüm odaklılıkla karıştırılabilecek kadar etkili olurlar, değil mi?

2. Süslenmiş Yalan: "Tabii ki Süper Bir Planım Var!"

Bir diğer yalan türü ise, biraz daha stratejik bir yaklaşım gerektiren *süslenmiş yalan*dır. Bu tür yalanlar, gerçeklere dayansa da biraz fazla abartılıdır. Örneğin, erkekler genellikle “Evet, tabi, ben bu hafta sonu o projeyi halledeceğim. Yani şu an biraz yoğunum ama tamamen kontrolümde. Hatta birazdan devreye gireceğim ve dünyayı değiştireceğim!” gibi söylemlerle kendilerini övme yoluna gidebilirler. Tabii ki bu yalanın altında, genellikle “Projeye başlamam bir üç ay alabilir, ama moralim çok yüksek!” cümlesi gizlidir.

Kadınlar ise süslenmiş yalanları, birinin kalbini kırmamak için daha çok kullanma eğilimindedirler. Mesela, “Tabii ki seni aradım ama telefonum çok kötü bir sinyal aldı, ama ben seni hep düşünüyordum!” gibi bir açıklama, aslında “Telefonumda şarj bitti ama seni arayamadım” demek yerine çok daha hoş bir şekilde söylenmiş olur.

3. Saldırgan Yalan: "Hayır, Asla Yapmam!"

Ve sonra geliyoruz, biraz daha cesur ve kesin bir tavırla söylenen *saldırgan yalanlar*a. Bu yalanlar genellikle kişisel çıkarlar için veya anlaşmazlıkların ortasında kullanılır. Erkekler bu yalan türünde özellikle beceriklidir. “Hayır, ben o kadarını yapmam! Ben bir erkeğim, böyle şeylere kalkışmam!” diyebilirler. Bu, aslında büyük bir yalandır çünkü erkeklerin çoğu, kimseyi kırmamak için çok şey yapabilirler. Bu tür yalanlar, karşınızdaki kişiye karşı bir tür duygusal savunma olarak da kullanılabilir.

Kadınlar ise bazen ilişki içindeki duygusal sınırları korumak için daha etkili saldırgan yalanlar kullanabilirler. Örneğin, “Evet, sana gerçekten güveniyorum, ama bu konuda daha fazla konuşmak istemiyorum çünkü şu anda iyi hissetmiyorum” şeklinde bir açıklama, aslında “Sana gerçekten güveniyorum ama bu konuda şüphelerim var” demekten çok daha kibar bir yolu olabilir. Bu tür yalanlar, birinin duygusal ihtiyaçlarını yumuşatarak, aynı zamanda kendilerini koruma altına almak için kullanılır.

4. Süper Yalan: "Evet, Ben O Zamanlar Profesyonel Ters Dönüş Yapan Bir Yatırımcıydım!"

Şimdi geliyoruz en “heyecanlı” yalan türü olan *süper yalan*a. Bu tür yalanlar, bazen mizahi bir şekilde abartılır ve bazen insanı gülmekten kırıp geçirir. Ama aynı zamanda bu tür yalanlar, bazen sizin hayal gücünüzün ne kadar güçlü olduğunu da gösterir. Mesela, “Evet, o zamanlar ben bir pilotum, ama sırrımı açığa çıkarmak istemiyorum. Hadi gel, uçakta ne yapmak istediğini söyle, belki seni oraya götürürüm” gibi bir açıklama yapıldığında, gözlerdeki parıltıyı görmek eğlenceli olabilir!

Erkekler genellikle bu tür yalanlarla daha çok oynar çünkü her zaman durumu kurtarmaya çalışmak gibi bir içsel motivasyonları vardır. “Ben çok güçlü bir girişimciydim, şu anda bile kendi ticaretimi yapıyorum” diyerek, hiçbir zaman başaramadıkları bir işi aniden “gerçekleştirmiş” gibi davranabilirler.

Kadınlar ise süper yalanlarını, bazen biraz daha hayalci veya romantik bir şekilde kullanabilirler. “Evet, ben de bir zamanlar bir ünlüydüm ve Paris’te modellik yapıyordum. Ama işte o dönem bitti” şeklindeki yalanlar, aslında onlara hayatı daha eğlenceli kılabilir.

5. Sürükleyici Yalan: "Bunu Anlatacak O Kadar Harika Bir Hikayem Var ki!"

Ve son olarak, sürükleyici yalanlar var. Bu yalanlar genellikle anlatıcıyı çok sempatik ve etkileyici kılar. Herkesin dikkatini çeker ve bir tür “böyle bir şey olmuş olabilir mi?” sorusunu akıllara getirir. Kadınlar bu tür yalanları, başkalarıyla empati kurarak daha çok kullanır. “Evet, ben de öyle bir şey yaşadım ama sonra farklı bir yol keşfettim!” diyerek, karşındakinin dikkatini ve güvenini kazanmaya çalışırlar.

Erkekler ise sürükleyici yalanları daha çok hikaye anlatmak ve insanları etkilemek için kullanabilirler. “Hadi sana anlatayım, bir gün sahilde yürüyordum ve birden bir delfin yanıma geldi” şeklinde başlarlar ve hikaye, giderek daha inanılmaz bir hâle gelir.

Siz hangi yalan türünde ustasınız?

Yalanların sınıflandırmasını yaptık, ama her birimiz farklı türde yalanlar atıyoruz, değil mi? Hangisi daha çok hoşunuza gidiyor? Kendi yalan türlerinizi bizimle paylaşın, belki hep birlikte büyük bir yalan kulübü kurarız!